nederland

‘Gemeenten geven voortvluchtige criminelen uitkering’

Door Shari Deira - 23 december 2012

Gezochte criminelen kunnen door een gebrek aan controle in diverse gemeenten eenvoudig aan een bijstandsuitkering komen. Staatssecretaris Jetta Klijsma (PvdA, Sociale Zaken) roept gemeenten op strenger te controleren.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt zondag dat ongeveer 15.000 veroordeelden die nog hun straf moeten uitzitten, zich schuilhouden voor justitie.

Toelage

Sinds vorig jaar moeten uitkeringsinstanties de uitkeringen stopzetten totdat veroordeelden hun straf hebben uitgezeten. Van wie gemeenten de toelage moeten stoppen, horen zij via een nieuwsbrief.

Uit onderzoek van RTL blijkt echter dat tachtig gemeenten de nieuwsbrief niet ontvangen. Om welke gemeenten het gaat, wil het inlichtingenbureau in Utrecht niet bekendmaken.

Onterecht

De fracties van VVD en CDA hebben Klijnsma om opheldering gevraagd. Zij willen ook weten of het klopt dat het aantal voortvluchtige criminelen dat onterecht een uitkering ontvangt dit jaar is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De partijen willen dat onterecht uitgekeerd geld wordt teruggeëist. Volgens staatssecretaris Klijnsma is ook dit aan de gemeenten duidelijk gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.