nederland

Gemeenten onder toezicht provincie vanwege financiën

Door Shari Deira - 19 december 2012

Diverse gemeenten zijn door provinciebesturen onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege financiële problemen. Hun begrotingen voor de komende jaren zijn niet op orde.

De gemeenten staan daarmee in feite onder curatele en moeten toestemming vragen aan de provincie voor extra uitgaven, bericht dagblad Trouw woensdag.

Verliezen

Volgens de krant gaat het onder meer om de gemeenten Ten Boer, Delfzijl en Bellingwedde in Groningen. Ook bij Groesbeek, Millingen aan den Rijn en Ubbergen worden extra in de gaten gehouden. In Brabant staan Sint Anthonis en Gemert-Bakel onder verscherpt toezicht.

Gemeenten lijden vooral verliezen op aangekochte grond voor de bouw van huizen, kantoren en bedrijfspanden. Vanwege de instorting van de markt krijgen zij nauwelijks geld terug voor hun aankopen.

In oktober bleek al uit onderzoek van accountantsbureau Deloitte dat voor veel gemeenten hogere verliezen dreigden op hun grondexploitaties dan eerder werd verwacht. Gemeenten moeten rekenen op een verlies van 1,5 miljard euro ondanks 2,9 miljard aan afboekingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.