nederland

KNMI voorspelt regenachtige jaarwisseling met veel wind

Door Shari Deira - 31 december 2012

Nederland sluit dit jaar met veel regen en een krachtige wind af. Veel Nederlanders zijn niet te spreken over een regenachtige jaarwisseling. Alleen de politie is blij met het weerbericht.

Vanavond gaat het vanuit het westen geruime tijd harder regenen, voorspelt het KNMI. De wind komt uit een zuid- tot zuidwestelijke richting en is vrij krachtig. Verder is de wind vlagerig en komen windstoten voor van 60 tot 80 kilometer per uur.

Nieuwjaarsnacht regent het op veel plaatsen met een temperatuur van 8 graden. De wind waait uit het zuidwesten en neemt af naar matig. Dinsdag verwacht het KNMI veel bewolking en vooral in de oostelijke helft van het land regen.

Vuurwerk

De harde wind vergroot de kans op ongelukken met vuurwerk. In 2007-2008 waren er 1.100 ongelukken en ook toen waaide het hard. De Stichting Consument en Veiligheid raadt iedereen aan het vuurwerk van buren in de gaten te houden.

Bijna de helft van de ongelukken wordt veroorzaakt door vuurwerk van anderen. Vorig jaar raakten 670 Nederlanders gewond bij het afsteken van vuurwerk.

Politievakbond ANPV is blij met de weersvoorspelling voor vanavond. ‘Slecht weer is winst,’ zegt de vakbond. ‘Er zullen altijd een paar notoire relschoppers op straat blijven, maar dat zijn er minder dan wanneer het droog is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.