nederland

Nederlanders geven opnieuw 70 miljoen uit aan vuurwerk

Door Shari Deira - 31 december 2012

Ondanks de economisch zware tijden hebben Nederlanders dit jaar evenveel uitgegeven aan vuurwerk als vorig jaar. Tijdens Oud en Nieuw wordt naar schatting voor 70 miljoen euro aan pijlen, rotjes en knalwerk de lucht ingeschoten.

Het aandeel siervuurwerk is opnieuw groter geworden ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar was dat 80 procent tegenover 20 procent knalvuurwerk. Zo’n tien jaar geleden werd evenveel uitgegeven aan siervuurwerk als aan knalvuurwerk.

Aankoop

Het aantal personen dat vuurwerk koopt is dit jaar iets gestegen ten opzichte van vorig jaar. Per aankoop hebben Nederlanders wat minder besteed.

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland hoopte dat dit jaar voor 75 miljoen euro aan vuurwerk zou worden verkocht, maar dat is niet gebeurd. In 2009 werd het meest besteed aan vuurwerk (76 miljoen euro).

Overlast

Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn al 68.612 meldingen binnengekomen van overlast door vuurwerk. De meeste meldingen gaan over het te vroeg afsteken van vuurwerk. Het meldpunt is een initiatief van een aantal lokale GroenLinks-fracties.

De partij pleit voor professionele vuurwerkshows in plaats van particulieren die zelf vuurwerk afsteken. In Rotterdam en Amsterdam zijn vanavond grote vuurwerkshows. Het is vanwege het slechte weer nog onzeker of deze zullen doorgaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.