nederland

OM eist celstraf voor gijzelen en vernederen inbreker (18)

Door Shari Deira - 10 december 2012

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 2,5 jaar celstraf geëist tegen een 27-jarige man die een inbreker (18) anderhalf uur heeft vastgehouden, mishandeld en vernederd.

De jonge inbreker uit Den Haag moest zijn broek uittrekken, werd geslagen en opgesloten in een schuur. Tijdens de zitting zei de verdachte dat hij de inbreker vasthield omdat er 2.500 euro en een mobiele telefoon waren verdwenen. De moeder van de jongeman werd gebeld om de schade te vergoeden.

Verschrikkelijk
De huiseigenaar betrapte de inbreker in juni op heterdaad en hield hem vervolgens anderhalf uur vast. Pas daarna waarschuwde hij de politie. De inbreker liep verschillende verwondingen op.

‘Ik snap dat je boos bent,’ zegt officier van justitie Roel Krijtenburg. ‘Gepast geweld mag je gebruiken maar de jongen was onder controle. Anderhalf uur is verschrikkelijk lang. Het is heel beangstigend geweest.’

Zelfverdediging
Krijtenburg benadrukt dat het niet de bedoeling is dat iedereen voor eigen rechter gaat spelen. ‘De verdachte is volkomen over de schreef gegaan.’ De bewoner van het huis is verontwaardigd omdat hij al 99 dagen vastzit en de inbreker al na twee dagen vrijkwam.

Hij erkent dat het beter was geweest om meteen de politie te bellen. ‘Maar hij hoort niet bij mij thuis te komen. U zit een inbreker te beschermen,’ zei hij tegen de rechter.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) kwam vorig jaar met een aanwijzing voor het OM om meer rekening te houden met het recht op zelfverdediging. Teeven zei na het overlijden van een inbreker door een gevecht met twee huiseigenaren dat dat een ‘inbrekersrisico’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.