nederland

Prins Constantijn memoreert prins Friso in Amsterdam

Door Arne Hankel - 12 december 2012

Prins Constantijn heeft zijn broer Friso gememoreerd tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs woensdag in Amsterdam. ‘Het podium waar ik nu op sta, symboliseert de lege ruimte waar mijn broer had moeten zijn,’ zei Constantijn geëmotioneerd tijdens de plechtigheid in het Koninklijk Paleis.

De Prins Claus Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt door Friso en Constantijn, erevoorzitters van het Prins Claus Fonds.

Eerste officiële optreden
Friso zou dit jaar de prijs uitreiken. Constantijn nam de honneurs waar. Friso ligt in coma sinds hij op 17 februari in het Oostenrijkse Lech onder een lawine belandde.

Bij de bijeenkomst waren veel leden van de Koninklijke familie, onder wie koningin Beatrix en prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso. Het was voor haar het eerste officiële optreden in Nederland sinds het ski-ongeluk van Friso.

De aanwezigheid van Mabel werd erg gewaardeerd, zei voorzitter Lilian Goncalves-Ho Kang You van het Prins Claus Fonds. Ze noemde het droevig dat Friso er niet bij was. ‘We missen hem heel erg,’ zei ze. ‘We missen zijn input en humor.’

Winnaar
Prins Constantijn reikte de Grote Prins Claus Prijs uit aan de Argentijnse uitgeverscoöperatie Eloísa Cartonera. Deze nonprofit stichting geeft handgemaakte boeken uit van gerecycled materiaal.

De Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro gaat elk jaar naar een persoon of organisatie die zich inzet voor cultuur en ontwikkeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.