nederland

Rechters leggen in 2012 slechts één keer levenslang op

Door Arne Hankel - 26 december 2012

Hoewel dit jaar tegen zeker veertien verdachten bij de rechtbank of in hoger beroep bij het gerechtshof levenslang is geëist, besloot de rechter slechts in één geval ook daadwerkelijk iemand levenslang op te leggen.

Dat gebeurde in de zaak tegen Faig B. Hij werd in oktober veroordeeld tot levenslang omdat hij vier vrouwen doodschoot en een man probeerde te vermoorden.

De straf van Faig B. is nog niet definitief. Zijn advocaten hebben hoger beroep aangetekend; het gerechtshof gaat zich daarom nog over de zaak buigen. B. bekende de schietpartijen in Helmond en Zwijndrecht, maar hij zegt dat hij de moorden niet plande.

Daarnaast kreeg Fouad el M. in Marokko in hoger beroep levenslang voor de moord op twee Mientjes in Nijmegen in 2003.

Afrekeningen onderwereld

In een aantal zaken waarin de maximale straf is geëist, moet nog een uitspraak volgen. De meest in het oog springende daarvan is het liquidatieproces Passage, dat draait om afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R., Siegfried S., Ali A. en Mohamed R., geen van allen mogen terugkeren in de maatschappij, vindt justitie. Of de rechters daar ook zo over denken, blijkt pas eind januari.

Ook in de genocidezaak rond Yvonne Basebya ligt al wel een levenslange eis, maar moet de rechter nog tot een oordeel komen. Basebya heeft volgens het OM in 1994 in Rwanda meegedaan aan de genocide op de Tutsi-bevolking. De vrouw zou 2 jaar lang een militie van jonge mannen hebben geleid, die werden opgehitst om Tutsi’s aan te vallen.

Vrijspraak

De rechtbank kwam ook een aantal keer tot een lagere straf dan de levenslang die door justitie was gevraagd. Zo werd Ron P. vrijgesproken van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap, terwijl de aanklager P. als dader zag en hem voor altijd wilde opsluiten. Het OM ging overigens in hoger beroep.

Ook voor de moord op de 10-jarige Jennefer van Oostende vroeg justitie levenslang. Maar de rechters veroordeelden Anthony K. tot 18 jaar. Die vonden namelijk niet bewezen dat K. het meisje vermoordde om het misbruik van Jennefer te verhullen. Het OM denkt daar anders over en tekende hoger beroep aan.

Moord ex-schoonouders

In hoger beroep hing Jorge Z. levenslang boven het hoofd. Die straf eiste justitie bij het gerechtshof in Den Haag voor de verdachte in de zaak rond de zogenoemde Dordtse fietsmoord. Maar het hof sprak hem onlangs vrij van moord, maar legde wel 10 jaar celstraf op voor een reeks andere delicten.

Een keer kon de rechtbank geen uitspraak doen in een zaak waar om levenslang was gevraagd. Fred B. werd verdacht van de moord op zijn ex-schoonouders, maar pleegde in de nacht voor de dag van de uitspraak zelfmoord in de gevangenis in Vught. B. had al tijdens een eerdere zitting laten weten zelfmoord te willen plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.