nederland

Teeven scherpt Paspoortwet aan voor criminelen

Door Shari Deira - 23 december 2012

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie gaat de Paspoortwet zo aanpassen dat verdachte en veroordeelde criminelen niet zomaar aan een paspoort kunnen komen. Gemeenten moeten de lijsten met gesignaleerden beter controleren.

Dat zei Teeven in het WNL-programma Eva Jinek op zondag. Hij zal de wet samen met minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) aanpassen.

‘Binnen een half jaar, drie kwart jaar moet het grootste deel van het probleem zijn opgelost,’ zegt Teeven.

Paspoort

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek zaterdag dat verdachte en veroordeelde criminelen eenvoudig aan een nieuw paspoort kunnen komen. Van de 1.566 gezochte criminelen staan er maar 217 gesignaleerd.

Zo’n signalering kan voorkomen dat zij naar het buitenland vluchten. Ook veel onherroepelijk veroordeelde criminelen die zich aan hun straf onttrekken, staan niet op de lijst en kunnen dus eenvoudig een paspoort aanvragen.

Teeven benadrukte dat een groot deel van de 1566 gezochte criminelen uit het buitenland komt en dus nooit in Nederland een paspoort zal aanvragen. De enkele honderden Nederlanders op de lijst zijn niet allemaal vluchtgevaarlijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.