nederland

Arts mocht weer aan de slag na plegen moordaanslag

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2013

Een arts uit Enschede mocht gewoon weer aan het werk na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor het plegen van een moordaanslag. Verpleeghuis Cromhoff ontdekte het criminele verleden van de man en zette hem op straat.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De 48-jarige arts werd negen jaar geleden veroordeeld tot vijftien jaar hechtenis voor poging tot moord op zijn ex-vrouw.

Junks

De man had twee junks 1.000 euro gegeven om zijn ex-vrouw te overgieten met benzine en in brand te steken.

Zijn ex overleefde de aanslag maar moest verder leven met een onherkenbaar verminkt gezicht.

Weer aan het werk

Na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten, kwam de man vrij en solliciteerde hij bij een verpleeghuis.

De reclassering zag geen probleem, en omdat de man nog steeds stond ingeschreven in het BIG-register voor zorgverleners had ook de zorginstelling geen bezwaar.

VOG

Toen eigenaar Livio van het verpleeghuis per 1 januari een Verklaring Omtrent Gedrag van al haar medewerkers eiste, kwam aan het licht dat de man een gewelddadig verleden had.

Omdat hij hierover had gelogen, besloot de zorgstichting de arts te ontslaan.

Strafblad

Livio zegt nooit iets van de moordaanslag te hebben geweten. ‘Het is bij ons niet de gang van zaken dat je steevast informeert naar een strafblad,’ zegt Hans Arnoldy, voorzitter van de Raad van Bestuur van Livio tegen het AD.

De arts zegt niets verkeerd te hebben gedaan: ‘Ik ben veroordeeld voor een fout uit het verleden en verdien een tweede kans.’

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eist uitleg van het verpleeghuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.