nederland

Baas OM: kritiek op supersnelrecht onterecht

Door Servaas van der Laan - 04 januari 2013

De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, is niet te spreken over de kritiek op het supersnelrecht van politiebond ACP. Bolhaar is juist blij met het lik-op-stukbeleid van het Openbaar Ministerie (OM)

Dat zegt Bolhaar vrijdag in een gesprek met NRC Handelsblad.

De OM-baas reageert op de kritiek nadat de snelrechter op oudejaarsavond in enkele gevallen een lagere straf had uitgesproken dan door het OM was geëist.

Klein deel

‘Die vijftien supersnelrechtzaken zijn slechts een deel van ons beleid. Ongeveer honderd zaken zijn direct door het OM zelf afgedaan met bijvoorbeeld een taakstraf of een geldboete. En 86 gevallen gaan naar een van de speciale snelrechtzittingen in het kader van de jaarwisseling. Ik vind dat voorlopig een goede score,’ zegt Bolhuis.

Woede

Politievakbond ACP is boos over de milde straffen van de rechters. ‘Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven,’ zei voorzitter Wiep van der Pal donderdag.

Nu de rechter lage straffen oplegt, zorgt dat volgens de ACP voor veel frustratie en woede onder agenten en de bond wil daarom af van het supersnelrecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.