nederland

Criminaliteit onder vrouwen fors toegenomen

Door Shari Deira - 22 januari 2013

Meisjes en vrouwen plegen vaker strafbare feiten dan tot nu toe werd gedacht. Zij maken zich niet alleen schuldig aan diefstal, maar ze zijn ook actief in de drugshandel en zijn gewelddadig bij vecht- en steekpartijen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, meldt het AD.

Geweld

Volgens de onderzoekers is de criminaliteit onder vrouwen de afgelopen jaren fors gestegen, vooral als het gaat om geweld en vernieling. Jaarlijks komen zo’n 30.000 vrouwen en meisjes vanaf twaalf jaar in aanraking met de politie, tegenover 160.000 mannen.

Het aantal vrouwen dat zich schuldig maakt aan criminaliteit is de afgelopen zestien jaar verdubbeld. ‘Ze maken vaker criminele carrière dan werd gedacht,’ zegt onderzoeker Anne-Mari Slotboom. Criminaliteit onder vrouwen en meisjes zou te lang zijn gebagatelliseerd en te weinig onderzocht.

Prostituees

Vrouwen maken ook een opmars in de georganiseerde criminaliteit. Zo zijn vrouwen vaak actief in de drugshandel vanuit de voormalige Antillen en de mensensmokkel van prostituees uit West-Afrika. Jonge meisjes blijken lid te zijn van jeugdbendes.

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht om vrouwen, vooral jonge meisjes, van het criminele pad af te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.