nederland

‘Defensie bood ex-spion vijf ton aan zwijggeld’

Door Servaas van der Laan - 18 januari 2013

Het ministerie van Defensie heeft geprobeerd om een voormalige informant van de militaire inlichtingendienst (MIVD) het zwijgen op te leggen door hem vijfhonderdduizend euro te betalen. Het ministerie hoopte dat de ex-spion juridische stappen tegen Defensie zou staken.

De poging tot omkoping van het ministerie faalde.

De Telegraafpubliceerde het verhaal over agent I.A. vrijdagochtend.

Afghanistan

Volgens de krant werkte de geheim agent als zakenman in de Afghaanse hoodstad Kabul voor het Nederlandse ministerie van Defensie.

Hij leverde vanuit een safehouse informatie en wapens aan commando’s en regelde ontmoetingen met Taliban-leiders.

Ruzie

De problemen ontstonden toen de MIVD de man plotseling in de steek liet vanwege interne ruzies. De agent vreesde voor zijn leven, sloeg op de vlucht en dook onder in Nederland.

De oud-spion eiste vervolgens 1,5 miljoen euro aan schadevergoeding van Defensie. Omdat het ministerie vervolgens ontkende dat I.A. ooit op de loonlijst heeft gestaan, startte de man een juridische procedure.

Zwijggeld

De directeur juridische zaken Marc Gazenbeek bood de man een half miljoen euro om zijn zaak te staken. Van dit gesprek maakte de ex-agent een geheime bandopname, waarop te horen is hoe Gazenbeek het ‘ongeloflijk mooie bedrag’ aanbiedt.

De ex-agent sloeg het bedrag af en heeft zijn juridische strijd tegen Defensie voortgezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.