nederland

Dino Soerel vraagt hof om voorlopige vrijlating

Door Servaas van der Laan - 10 januari 2013

De veroordeelde drugscrimineel en verdachte in het liquidatieproces Dino Soerel heeft het gerechtshof in Amsterdam verzocht hem in voorlopige vrijheid te stellen. Soerel wil de reactie van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over zijn overplaatsing naar een gevangenis met een minder streng regime thuis afwachten.

Dat heeft de advocaat van Soerel, Marnix van der Werf, donderdag laten weten.

Van der Werf wil dat Teeven gehoor geeft aan de uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die vindt dat Soerel niet thuis hoort in de streng bewaakte gevangenis van Vught.

Liquidatieproces

Na zijn arrestatie in 2010 kwam Soerel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar hij in voorarrest moest blijven zitten vanwege zijn vermoedelijke rol in het liquidatieproces.

Toen justitie het voorarrest vorig jaar ophief, bleef Soerel zitten in Vught om zijn straf uit te zitten in de drugszaak waarin hij is veroordeeld.

Gevecht

Hierna belandde Soerel in een gevecht met justitie om uit de zwaar bewaakte gevangenis te komen.

Na een uitspraak van de RSJ werd Soerel wel overgeplaatst, maar kwam hij in Vught op een complex terecht voor gestoorde en moeilijk beheersbare gedetineerden.

Vluchtrisisco

Ook dat is onterecht, vindt de RSJ, omdat Soerel geen extreem vluchtrisico en een onaanvaardbaar maatschappelijk risico is. Teeven vindt echter dat Soerel moet blijven zitten waar hij zit.

De rechtbank in Amsterdam doet op 29 januari uitspraak in het liquidatieproces. Het Openbaar Ministerie heeft tegen Soerel een levenslange gevangenisstraf geëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.