nederland

DNA leidt naar verdachte in geruchtmakende moordzaak

Door Arne Hankel - 02 januari 2013

De politie heeft een 22-jarige man uit Meppel aangehouden in verband met de geruchtmakende moord in 2009 op een 88-jarige vrouw in een verzorgingstehuis in Meppel. DNA-onderzoek leidde tot de aanhouding van de man, die al vastzat voor een ander delict.

Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Assen woensdag bekend.

Mishandeling

De man zat in de gevangenis voor de mishandeling van twee agenten. In november moest hij daarom DNA afstaan. Dat leidde een maand later bij het Nederlands Forensisch Instituut tot een match.

De 88-jarige Jannie de Kruys-Deen werd in de nacht van 15 op 16 juli 2009 levenloos, deels ontkleed en vastgebonden in haar bed in het verzorgingstehuis in Meppel aangetroffen.

Coldcaseteam

Om de dader te achterhalen, gaf het OM in 2010 opdracht tot een grootschalig DNA-onderzoek in Zuidwest-Drenthe. 350 mannen werden geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. Volgens het OM stond de man die nu is aangehouden ook op die lijst, maar weigerde hij mee te werken.

Verdere onderzoeken leidden tot niets. In 2011 werd het dossier overgedragen aan het coldcaseteam van de politie in Noord-Nederland.

De verdachte is in verzekering gesteld. Hij mag met niemand contact hebben, behalve met zijn advocaat. Hij wordt nog verhoord en zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.