nederland

Doodgestoken Marokkaans meisje was mogelijk zwanger

Door Gerlof Leistra - 09 januari 2013

De zestienjarige Mirjam Abarkan, die vorige week in IJsselstein werd doodgestoken door haar Marokkaanse moeder (42), is geraakt in haar buik en hartstreek. Mogelijk was zij zwanger, maar de resultaten van de sectie zijn nog niet bekend.

Dat schrijft Elsevier deze week op basis van gesprekken met bronnen rond het onderzoek.

Keukenmes

De moeder heeft al bij haar aanhouding een eerste verklaring afgelegd. Ze doodde haar dochter met een keukenmes dat voor het grijpen lag.

Het slachtoffer had al langer ruzie met haar gelovige ouder over haar ‘verwesterde levensstijl’. Ze dronk alcohol, rookte softdrugs, had sinds kort in het geheim een vriend en was geen maagd meer.

De politie kwam het afgelopen jaar een aantal keren aan de deur om bij ruzies te sussen.

Eerwraak

Van eerwraak lijkt geen sprake. De vader en oudere broers van het slachtoffer werden verrast door haar dood. Eerwraak komt onder Marokkanen zelden voor.

Bovendien pleegt in de regel een man de moord. Het lijkt eerder een uit de hand gelopen ruzie van gelovige ouders met een opstandige puberdochter.

Getuigen

De politie onderzoekt of de verklaringen van de verdachte overeenkomen met de sporen en met de verhalen van getuigen.

De verdachte zit in beperkingen in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Haar advocaat Willem Jan Ausma wil om die reden geen commentaar geven. De vrouw wordt onderzocht door een psychiater en een psycholoog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.