nederland

Drukke ochtendspits en vertragingen op het spoor

Door Shari Deira - 21 januari 2013

Het heeft weer flink gesneeuwd in Nederland en dat betekent een drukke ochtendspits, vertragingen op het spoor en annuleringen op Schiphol. In acht provincies waarschuwt het KNMI nog steeds voor extreem weer.

Door de winterse omstandigheden is de ochtendspits vandaag vroeg op gang gekomen. Rond 06.45 uur stond er al zo’n 50 kilometer file op de wegen. Inmiddels is het al een stuk drukker, meldt de ANWB.

Rijkswaterstaat heeft de wegen dit keer goed voorbereid op de sneeuwval. Sinds zaterdag is ruim 12.000 ton zout gestrooid waardoor de wegen er redelijk netjes bij liggen. Vooral in het noordelijke deel van het land moeten automobilisten uitkijken voor gladheid.

Problemen

Ook treinreizigers doen langer over hun reis dan normaal. Op veel trajecten variëren vertragingen van 5 tot 15 minuten, meldt de NS maandag. Al lijken de problemen in veel delen van het land langzaam groter te worden.

De NS rijdt ook vandaag weer met een aangepaste dienstregeling vanwege het winterse weer. Dat betekent dat vooral in de Randstad minder intercity’s zullen rijden. Reizigers moeten vaker overstappen en rekening houden met vollere treinen.

Vluchten

Luchthaven Schiphol heeft vandaag al tien vluchten moeten annuleren. Het gaat om vluchten met Europese bestemmingen. Er zijn bijvoorbeeld veel problemen op luchthaven Heathrow in Londen. Daar gaan dagelijks zo’n honderd vluchten niet door.

Het KNMI voorspelt voor maandag perioden van (lichte) sneeuw. In het noorden van het land is nog grote kans op stuifsneeuw. In het zuiden wordt het droog en later ook in het midden van Nederland. In het noorden blijft het sneeuwgebied langer aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.