nederland

Drukste ochtendspits ooit door sneeuw: ga niet weg op

Door Arne Hankel - 15 januari 2013

De ochtendspits van vandaag is de drukste ooit. Volgens de ANWB staat er om 08.30 uur 1.000 kilometer file. ANWB adviseert dan ook het verkeer in een groot deel van het land niet de weg op te gaan. ‘Door de hevig sneeuwval is er op de grote wegen geen doorkomen aan,’ aldus een woordvoerder.

Met name de Randstad is getroffen, maar ook Zeeland, Noord-Brabant en een stuk van Utrecht. Boven de lijn Hoorn-Lelystad-Apeldoorn gaat het goed.

Schiphol

Op de A4 tussen Delft en Schiphol stond in beide richtingen meer dan 30 kilometer file of langzaam rijdend verkeer. Ook op de A6 tussen Lelystad en Muiden en de A7 tussen Hoorn en Amsterdam is het verkeer vastgelopen. Rond Den Bosch en Breda is het eveneens erg druk.

Treinen

Het treinverkeer in Zuid-Holland is dinsdagochtend ontregeld door het winterse weer. Op de trajecten Den Haag-Gouda en Den Haag-Rotterdam zijn treinen uitgevallen.

De storing komt bovenop de reeds aangepaste dienstregeling van de NS. De NS besloot al eerder minder treinen in te zetten wegens de verwachte sneeuw.

Weersvoorspelling

Het sneeuwfront waarmee Nederland te maken heeft, trekt heel langzaam over het land. Tot woensdagochtend kan het blijven sneeuwen. De sneeuw trok in de nacht van maandag op dinsdag via het zuidwesten het land binnen en zal uiteindelijk komende nacht via het zuidoosten het land verlaten.

Zuiden van het land

Het meest actieve deel ligt tijdens de ochtendspits boven Amsterdam, meldt de weerman. Vanaf dinsdagmiddag zijn Brabant en Limburg aan de beurt, aldus Meteovista.

De weersomstandigheden zijn volgens de weerman niet ongewoon, maar meestal trekken sneeuwfronten sneller over het land, zegt hij. De sneeuwbui die nu over Nederland trekt, wordt afgeremd door een lage drukgebied.

Vriezen

Volgens het weerbureau gaat het komende nacht ook nog flink vriezen.

In het zuidwesten verwacht Meteovista zelfs temperaturen van 10 tot 15 graden onder nul, onder een heldere hemel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.