nederland

‘Geweld tegen beveiligers ook zwaarder bestraffen’

Door Shari Deira - 10 januari 2013

Tweederde van de beveiligers in Nederland is het afgelopen jaar slachtoffer geworden van geweld of agressie. Daarom zou niet alleen geweld tegen hulpverleners zwaarder moeten worden bestraft, maar ook agressie tegen beveiligers.

Uit onderzoek van de Nederlandse Veiligheidsbranche blijkt dat vooral winkelsurveillanten en toezichthouders op straat, zoals straatcoaches en verkeersregelaars, vorig jaar werden geconfronteerd met geweld, intimidatie en discriminatie.

Taak

De brancheorganisatie, die voor het onderzoek achthonderd beveiligers interviewde, pleit voor zwaardere straffen tegen beveiligers met een publieke taak. Voor geweld tegen hulpverleners eist het Openbaar Ministerie (OM) in veel gevallen al een hogere straf.

Volgens het OM vallen beveiligers al onder het strengere regime, maar de brancheorganisatie ziet dit in de praktijk onvoldoende terug.

Ontevreden

Zeker 25 procent van de ondervraagden heeft maandelijks te maken met (verbaal) geweld, een tiende zelfs wekelijks. Beveiligers zeggen ‘geen persoonlijke gevolgen te verbinden aan agressie en geweld’.

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) zei na Oud en Nieuw dat hij ontevreden is over het aantal geweldsincidenten waarbij hulpverleners waren betrokken. ‘Er zijn minder incidenten tegen hulpverleners dan vorig jaar, maar ik ben niet tevreden. Het is nog steeds onaanvaardbaar.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.