nederland

Haagse juwelier doodgeschoten om openstaande boetes

Door Shari Deira - 23 januari 2013

De twee mannen die de Haagse juwelier Ruud Stratmann doodden bij een overval, hoopten met hun buit boetes te kunnen betalen. Verdachte Sandro G. zegt dat hij voor 3.000 tot 4.000 euro aan openstaande boetes had.

Ook medeverdachte Ziya B. zegt dat hij grote geldproblemen had. De schulden liepen op en hij kreeg deurwaarders aan de deur.

Pepperspray

De twintigjarige Sandro G. en negentienjarige Ziya B. pleegden vorig jaar april een overval op de Haagse juwelier Stratmann. De situatie liep uit de hand en het tweetal begon te schieten. Lasha G. (22) zou chauffeur en wapenleverancier zijn geweest.

Sandro G. zei tijdens de zitting dat hij op 1,5 meter van de juwelier stond toen hij de trekker van zijn pistool overhaalde. Hij zou hebben geschoten omdat Stratmann pepperspray in zijn richting spoot.

Nepwapen

De 47-jarige Stratmann overleefde de schietpartij niet. Hij werd geraakt door twee kogels, in zijn hart en in een long. Ziya B. zou een nepwapen bij zich hebben gehad tijdens de overval in de winkel Lapidee.

B. zegt dat Sandro G., een goede vriend van hem, elke dag vroeg om mee te doen met de overval. Een of twee dagen van tevoren stemde hij daarmee in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.