nederland

Hans Wijers voorzitter Nationaal Comité Inhuldiging

Door Arne Hankel - 29 januari 2013

Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers wordt voorzitter van het nationaal comité inhuldiging. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag bekendgemaakt na de ingelaste ministerraad vanwege de abdicatie van koningin Beatrix.

Rutte maakte ook bekend dat Koningin Beatrix vanwege de slechte economische omstandigheden geen nationaal geschenk wil ontvangen van de bevolking.

Rutte leidt zelf de ministeriële commissie die de troonswisseling begeleidt. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Er komen ook verschillende werkgroepen. Het moet ‘echt een prachtige dag’ worden, aldus de minister-president; de nodige soberheid van nu en feest kunnen volgens hem heel goed samengaan.

Extra ministerraad

Vanwege het maandagavond aangekondigde aftreden van koningin Beatrix, kwamen de ministers en premier Rutte dinsdagochtend bijeen voor een extra zitting. De troonswisseling was het enige onderwerp op de agenda.

De ministerraad moest besluiten nemen over de organisatie van een aantal praktische zaken de komende tijd. Zo werd er onder meer worden gekeken naar de staats- en officiële bezoeken die gepland staan.

Aanwijzen regent

Ook de Staten-Generaal moeten niet lang na het aantreden van koning Willem-Alexander besluiten wie wordt aangewezen als regent of regentes voor het geval ‘de Koning’ overlijdt voordat prinses Amalia meerderjarig is. Indien geen regent(es) is aangewezen op het moment dat het staatshoofd overlijdt, neemt de Raad van State tijdelijk het koninklijk gezag waar.

Een regent(es) oefent het koninklijk gezag uit zolang de koning(in) nog geen 18 jaar is. Een regent hoeft geen lid te zijn van het Koninklijk Huis, maar is dat in de praktijk wel altijd geweest. Het ligt voor de hand om prinses Máxima aan te wijzen, maar prins Constantijn is ook een optie.

Regent Willem-Alexander

Máxima is de laatste jaren aan de zijde van Willem-Alexander geschoold in het ‘koninklijk bedrijf’ en staat als moeder het dichtst bij Amalia. Een precedent is er ook: in 1890 werd koningin Emma regentes voor de toen 10-jarige koningin Wilhelmina. Daarvoor was ze overigens al een paar keer als regentes opgetreden tijdens ziekte van haar man koning Willem III.

Prins Claus werd in 1981 aangewezen als regent voor het geval Beatrix zou overlijden voordat Willem-Alexander meerderjarig werd; prinses Margriet was eerste reserve. Prins Bernhard is in 1950 aangesteld als regent voor de minderjarige Beatrix. Juliana had in haar jeugd niet haar vader prins Hendrik als mogelijke regent, maar haar oma koningin-moeder Emma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.