nederland

Indonesië mogelijk bij herdenking Indië-veteranen

Door Jelte Wiersma - 23 januari 2013

De Indonesische ambassadeur Retno Marsudi (50) is mogelijk in september voor het eerst aanwezig bij de jaarlijkse herdenking voor Indië-veteranen in Roermond.

‘Wij hebben vorige week  in Den Haag een gesprek gehad met de ambassadeur,’ zegt secretaris Geert Plattel (72) van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 tegen Elsevier.

‘Uiteraard willen we eerst met de veteranen overleggen want het ligt gevoelig. En ook de ambassadeur moet eerst ruggespraak houden met Jakarta.’

Kameraden

Zaterdag 7 september herdenken veteranen die in Nederlands-Indië dienden voor de 26e keer hun gevallen kameraden. De stichting kreeg het idee om de Republiek Indonesië mogelijk uit te nodigen na de 25e herdenking in 2012.

Ruim 170.000 Nederlanders en 35.000 Indonesiërs herstelden namens het Koninkrijk der Nederlanden de orde in de kolonie nadat Indonesische nationalisten in augustus 1945 de onafhankelijkheid uitriepen.

Onder druk van de Amerikanen erkende Nederland in december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Zo’n 6.000 Nederlanders en namens Nederland dienende militairen kwamen om.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.