nederland

Koningin Beatrix bijna 33 jaar staatshoofd

Door Arne Hankel - 28 januari 2013

Koningin Beatrix zit 32 jaar en 9 maanden op de Nederlandse troon. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem III zaten langer op de troon.

Beatrix bekleedt de troon sinds 30 april 1980 en houdt dat sinds die dag in totaal 11.949 dagen vol. Dat is bijna 33 jaar. Koningin Wilhelmina hield het op de kop af 50 jaar vol, Willem III zat 41 jaar en 9 maanden op de troon.

Willem I (25 jaar), Willem II (8 jaar) en Juliana (31 jaar) waren minder lang staatshoofd van Nederland.

Internationaal nieuws

Het mogelijk aftreden van koningin Beatrix is ook groot nieuws in de buurlanden. ‘Agentur ANP: Königin Beatrix will abends Abdankung ankündigen’ (Persbureau ANP: Koningin Beatrix wil ’s avonds aftreden aankondigen) kope de conservatieve Duitse krant Die Welt maandagmiddag op zijn website.

Ook de Süddeutsche Zeitung, weekblad Focus en tal van andere landelijke en regionale media in Duitsland maakten al snel melding van de abdicatie. Ook Vlaamse media stortten zich snel op het onderwerp. ‘Doet Beatrix troonsafstand?’ vraagt De Standaard zich af. ‘Koningin Beatrix kondigt vanavond allicht afscheid aan’, kopt De Morgen.

Fransen en Britten

In Frankrijk meldt de landelijke krant Le Figaro: ‘La reine Béatrix des Pays-Bas va abdiquer ce soir’.

De Britse BBC blijft het bericht over aftreden voorlopig ‘speculatie’ noemen en houdt het op een aankondiging van de toespraak: ‘Queen Beatrix of the Netherlands to address nation’.

Twitter

De mogelijke troonsafstand van koningin Beatrix is een van de onderwerpen waar maandag aan het eind van de middag het meest over wordt getwitterd. Wereldwijd staat ze in de ‘trending topics’. Dat komt voor het overgrote deel door de vele duizenden tweets die in Nederland worden verzonden.

Als gekeken wordt naar de tien termen waarover in Nederland het meest wordt getwitterd, hebben die op een na (Friso) allemaal met de troonsafstand te maken. In die lijst staan onder meer #Beatrix, #abdicatie, #trixit en ‘Om 19.00’, het tijdstip waarop de toespraak van Beatrix wordt uitgezonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.