nederland

Koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon

Door Arne Hankel - 28 januari 2013

Koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon. Dat heeft ze maandag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Op Koninginnedag wordt Willem-Alexander ingehuldigd.

Beatrix zei tijdens haar toespraak het terugtreden al enige jaren te overwegen. Dat ze nu afstand doet van de troon komt niet omdat de functie te zwaar is, maar doordat de Koningin vertrouwen heeft om de functie over te dragen aan de nieuwe generatie.

Voorrecht

‘Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was prins Claus mij vele jaren tot grote steun,’ zei het aftredend staatshoofd.

Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze ‘nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten’. ‘Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn,’ besloot zij haar toespraak.

Koningin Beatrix zit 32 jaar en 9 maanden op de Nederlandse troon. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem III zaten langer op de troon.

Premier Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) sprak direct na de toespraak zijn respect uit voor het werk van Koningin Beatrix.

Rutte zei ook dat Máxima na de inhuldiging als koningin door het leven zal gaan. ‘Ik weet zeker dat de prins en de prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen,’ zei Rutte in zijn toespraak.

Familie Máxima

Prinses Máxima wil de politieke angel uit de discussie rondom haar vader Jorge Zorreguieta halen. Daarom heeft zij besloten dat haar familie niet aanwezig zal zijn op 30 april bij de inhuldiging van haar man.

Ze heeft haar besluit laten weten aan minister-president Mark Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.