nederland

Lage straffen voor incidenten tijdens Oud en Nieuw

Door Shari Deira - 02 januari 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste woensdag hogere straffen voor incidenten tijdens Oud en Nieuw, maar de rechtbank in Den Haag legde fors lagere straffen op. Voor de rechter is oudjaarsnacht een nacht als alle andere uitgaansnachten.

De rechtbank hield ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de daders.

In Den Haag moesten vandaag vier verdachten voor de rechter verschijnen. Het OM wilde bij incidenten die zich voordeden tijdens Oud en Nieuw gebruikmaken van het supersnelrecht. Dat betekent dat verdachten binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter verschijnen.

Beveiliger

Voor verdachten die zich schuldig maken aan geweldpleging of andere strafbare feiten tijdens de jaarwisseling eist het OM een hogere straf. Hulpverleners moeten in een nacht waar vuurwerk wordt afgestoken en veel drank wordt genuttigd, goed hun werk kunnen doen, motiveert het OM.

Een 26-jarige Hagenaar die een agent een klap verkocht, hoorde het OM 8 weken cel, waarvan 2 weken voorwaardelijk, tegen zich eisen. De dader was een beveiliger. De rechter kwam in zijn uitspraak tot een werkstraf van 40 uur en een schadevergoeding, omdat de dader geen gewelddadig verleden heeft.

Beroep

Een andere man die agenten had bedreigd en een groep zou hebben opgeruid, kreeg 50 uur werkstraf terwijl het OM 4 weken celstraf, waarvaan 1 voorwaardelijk, had geëist.

Het is nog niet duidelijk of het OM tegen de straffen in beroep gaat. ‘Als het om opgelegd straffen gaat, dan hadden we dat graag anders gezien,’ zegt een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.