nederland

Machinisten waarschuwen voor ‘levensgevaarlijk’ plan NS

Door Servaas van der Laan - 14 januari 2013

Machinisten maken zich grote zorgen over de veiligheid op het Nederlandse spoor. De treinbestuurders noemen de plannen van spoordirecties om de snelheden bij stations op te voeren ‘levensgevaarlijk’.

Dat bevestigt FNV Spoor-bestuurder Roel Berghuis namens de machinisten in de Volkskrant.

De vakbond zegt noodlottige gevolgen te vrezen als de NS en ProRail het plan doorzetten om treinen met hogere snelheid het station te laten binnenrijden.

Levensgevaarlijk

Volgens de machinisten doen de spoordirecteuren er alles aan om meer treinen met minder vertraging te laten rijden. ‘Er is niemand die controleert hoe veilig dat allemaal is. Je kunt erop wachten dat het een keer goed misgaat,’ zegt Berghuis.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde vast dat op de dag van de treinbotsing in april vorig jaar de treinen te dicht op elkaar reden vanwege een overvolle dienstregeling.

Volgens de machinisten wordt er niets met dit rapport gedaan. Het verscherpte toezicht van de inspectie noemen ze ‘een papieren werkelijkheid’. ‘Als een aantal treinen vertraagd is, worden alle trucs uit de kast gehaald om de dienstregeling weer in het gareel te krijgen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.