nederland

Middendorp: Syrische dreiging reëel voor Turkije

Door Shari Deira - 07 januari 2013

De uitzending van Nederlandse patriots moet voorkomen dat het conflict tussen Turkije en Syrië escaleert. De dreiging van Syrische raketten voor de inwoners van Turkije, is reëel.

Dat zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp maandag bij het vertrek van het Nederlandse materieel richting Turkije.

‘Door militair de tanden te laten zien, voorkom je meer geweld,’ zegt Middendorp. De Nederlandse patriots zijn bedoeld als extra bescherming voor de grote Turkse stad Adana. Volgens Middendorp betekent de uitzending niet dat Nederland zich in het conflict mengt.

Inscheping

Maximaal 360 Nederlandse militairen worden gestationeerd op een Amerikaanse basis in Turkije. De eerste colonnes zijn rond 07.00 uur onder begeleiding van de marechaussee richting de Groningse Eemshaven vertrokken.

Dinsdag start de inscheping van het materieel en later op de dag vertrekken de eerste militairen. De Nederlandse eenheid is naar verwachting vanaf 26 januari operationeel.

Turkije heeft de NAVO om hulp gevraagd vanwege het conflict met Syrië. De Nederlandse patriots worden alleen als verdediging ingezet. De kosten van de operatie worden geraamd op 42 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.