nederland

Moordlijst: aantal moorden blijft dalen, nieuw record

Door Gerlof Leistra - 23 januari 2013

In 2012 zijn 142 moorden gepleegd. Dat is het laagste aantal sinds 1992. Dat blijkt uit het onderzoek naar moord en doodslag dat Elsevier jaarlijks publiceert.

Het vorige laagterecord dateert van 2007. Toen was er sprake van 143 slachtoffers. In 2011 ging het om 159 doden.

Gemiddelde

Al sinds 1998 neemt het aantal moorden gestaag af. In de jaren negentig vielen gemiddeld 253 doden per jaar. Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers. Daarna daalde het gemiddelde naar 180 per jaar. De laatste jaren schommelt het rond de 150.

Opvallend is het hoge aantal vrouwelijke slachtoffers: 51. Dat is ruim 37 procent van het totaal en bijna twee keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen twee decennia: 22. De helft van alle vrouwen is om het leven gebracht door de (ex)partner. Dat is al jaren de grootste categorie.

Vrouwen

In veertien zaken zijn vrouwen betrokken als (mogelijke) dader. In vijf gevallen gaat het om kinderdoding. Gisteren eiste de officier van justitie in Zutphen 16 jaar wegens kindermoord tegen de 42-jarige Debby R. Half januari 2012 bracht zij in een recreatiebungalow in Terwolde haar zoontjes Jayden (7) en Joey (10) met medicijnen om het leven.

In vier zaken zijn vrouwen medeverdachte. Verder gaat het in drie zaken om partnerdoding, in één zaak om een verkeersmisdrijf en tot slot om een zaak in Tilburg waarbij een 50-jarige, verwarde vrouw op 4 april zonder duidelijk motief haar huisgenote doodde. De vrouw kreeg tbs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.