nederland

Nationaliteit daders mishandeling Eindhoven bekend

Door Jeroen Langelaar - 24 januari 2013

Drie verdachten van de mishandeling in Eindhoven hebben de Nederlandse nationaliteit, vier de Belgische. Eén verdachte heeft een andere nationaliteit.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

Het OM wil niet zeggen wat de nationaliteit is van de achtste verdachte. De reden daarvoor is niet bekend.

Bewusteloos

De drie Nederlanders hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de politie in Eindhoven en zitten nog vast. De anderen bevinden zich voor zover bekend nog in België.

De politie in Nederland heeft een rechtshulp- en aanhoudingsverzoek naar justitie in België gestuurd.

Beelden beveiligingscamera

De acht worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven op 4 januari. Op beelden van een beveiligingscamera was te zien hoe zij het slachtoffer slaan en tegen het hoofd schoppen. Het slachtoffer werd bewusteloos op straat achtergelaten.

Privacy daders

In de wekenlange zoektocht naar de daders gaf het Openbaar Ministerie de beelden van de beveiligingscamera vrij. Op internet was veel aandacht voor de zaak wat er toe leidde dat enkele van de daders binnen een dag werden aangehouden.

Op verschillende websites werden de volledige namen van de daders uit Turnhout geplaatst. Ook verschenen portretfoto’s van de acht jongens op diverse websites. De advocaat van de verdachten beklaagde zich over de privacy van zijn cliënten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.