nederland

Nederland op weg naar officiële koudegolf

Door Arne Hankel - 16 januari 2013

Het blijft de komende dagen stevig vriezen. Nederland is daardoor op weg naar een officiële koudegolf. Daarvoor moet het in De Bilt ten minste vijf dagen op rij vriezen en de minimumtemperatuur ieder geval drie dagen onder de -10 graden Celsius moet liggen.

Dat meldt Meteo Consult woensdag.

Koudste plek

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het zeer streng gevroren met temperaturen tot onder de -15 graden.

De koudste plek was vooralsnog het dorp Herwijnen in de Betuwe. Daar daalde het kwik naar -15,3 graden, de eerste zeer strenge vorst van het jaar. In Gilze en Rijen (Noord-Brabant) werd 15 graden onder nul gemeten. Ook op de Veluwe vroor het dat het kraakte met -14,2 en aan de grond zelfs -18,5 graden. Zelfs aan zee werd een temperatuur van -13,5 gemeten.

Helder weer

De kou is een gevolg van het heldere weer en de sneeuw. In het noorden van het land, waar het niet sneeuwde, zakte de temperatuur ‘slechts’ naar -9. Limburg had door de bewolking de minste kou: -5.

Het koudste moment van de dag ligt vaak net na zonsopgang, laat Weeronline weten.

Sneeuw

Het front met sneeuwbuien verlaat het land woensdagochtend via Limburg. Ook in Zeeland en op de Wadden kan af en toe wat sneeuw vallen. In de rest van het land blijft het droog en wordt het ‘prachtig winterweer met een blauwe lucht en een klein laagje mist op de sneeuwvelden,’ aldus Weeronline. In woonwijken en op fietspaden kan het glad zijn doordat de sneeuw hard is geworden door de vorst.

Komende nacht wordt het nog kouder en dan kan het op veel plaatsen streng tot zeer streng gaan vriezen, verwacht het weerbureau.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.