nederland

‘Nederlandse terrorist bij gijzeling Algerije’

Door Jeroen Langelaar - 21 januari 2013

Een van de betrokken terroristen bij de gijzelingsactie in Algerije is van Nederlandse afkomst. Het is nog onduidelijk of hij de actie heeft overleefd.

Dat melden verschillende buitenlandse media.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt echter geen aanleiding te hebben te veronderstellen dat er een of meerdere Nederlanders bij betrokken zijn, aldus de NOS.

Opgeëist

Bij de gijzelingsacties op een gascomplex zijn zeker 48 gegijzelden om het leven gekomen, onder wie zeker negen Japanse werknemers en twee Canadezen. Vijf islamitische terroristen zouden zijn gevangengenomen.

De gijzeling is inmiddels opgeëist door de Algerijnse jihadist Mokhtar Belmokhtar. In een videoboodschap eiste hij de actie op namens terreurorganisatie Al-Qa’ida.

Cameron

De gijzelingsactie kwam zaterdag na vier dagen tot een einde. De gijzeling begon woensdag toen de terroristen het gascomplex In Amenas overvielen.

Vanwege de ontwikkelingen zegde premier Cameron zijn langverwachte toespraak af over de betrekkingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Hij zou de rede vrijdag houden in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.