nederland

‘Neuroloog had Nederlandse verklaring van geen bezwaar’

Door Arne Hankel - 07 januari 2013

De neuroloog Ernst Jansen Steur kon bij een kliniek in het Duitse Heilbronn werken omdat hij een Nederlandse verklaring van geen bezwaar had. Dat heeft de kliniek maandag bekendgemaakt.

Jansen Steur kreeg in 2006 goedkeuring van de Duitse districtsautoriteiten nadat hij een verklaring van geen bezwaar had laten zien. Jansen Steur wist een document met rechtsgeldige Duitse vertaling te overleggen.

Twijfel

Volgens de kliniek hadden de Duitse autoriteiten geen reden om te twijfelen aan de echtheid van het document. Om wat voor document het precies gaat en door welke instantie het is uitgegeven, is niet duidelijk.

Tegen Jansen Steur liep in 2006 nog geen strafzaak. Wel was hij al weggestuurd bij het Medisch Spectrum Twente.

Het onderzoek naar de vraag hoe het mogelijk was dat Jansen Steur in Heilbronn kon werken, is nog niet afgerond. De instelling had in 2011 geruchten opgepikt dat Jansen Steur in Nederland geen licentie had. De personeelsafdeling is die berichten nagegaan.

Geldig certificaat

Jansen Steur kon echter onder meer een geldig Duits medisch specialistencertificaat uit 2006 overleggen. Ook een zoekactie op internet leverde geen verdere aanwijzingen op. Volgens de kliniek kan dat onder meer te wijten zijn aan de verschillende namen die Jansen Steur heeft gebruikt.

Een chef van de afdeling neurologie had contact opgenomen met een ziekenhuis waar Jansen Steur eerder had gewerkt. Ook uit die hoek kwamen destijds geen verontrustende meldingen, benadrukt de kliniek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.