nederland

NS-topman bij staatssecretaris Mansveld om falende Fyra

Door Servaas van der Laan - 22 januari 2013

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft NS-topman Bert Meerstadt ontboden op het ministerie om uitleg te geven over de problemen rond de flitstrein Fyra tussen Amsterdam en Brussel. Volgens Mansveld was er sprake van ‘een stevig gesprek’.

Dat zei Mansveld dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

‘Ik heb hem uitgelegd dat de situatie onacceptabel is,’ reageerde Mansveld op vragen uit de Kamer over de falende hogesnelheidstrein.

Technisch falen

Sinds NS Hispeed en de Belgische treinmaatschappij NMBS de Fyra op het traject Amsterdam-Brussel laten rijden, wordt de trein van de Italiaanse fabrikant Ansaldo Breda achtervolgd door storingen en technische mankementen.

Toen vorige week enkele bodemplaten tijdens een rit van de trein vielen, vond de Belgische inspectie het genoeg en besloot de Fyra een rijverbod op te leggen. Treinreizigers tussen Amsterdam en Brussel zijn daardoor nu genoodzaakt reguliere treinverbindingen te nemen en over te stappen op station Rosendaal.

Alternatief

Mansveld eist voor het einde van de maand een alternatief. Ze zei dat de NS het probleem ‘daadkrachtig’ aanpakt.

Maar een deel van de Kamer is niet tevreden met die uitleg. ‘U kunt gewoon eisen dat er dit weekeinde nog een goede verbinding is,’ zei SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Ook vanuit Italië wordt de druk opgevoerd. De president van de regio Toscane, waar Ansaldo Breda is gevestigd, heeft opgeroepen tot een politieke discussie, omdat de Italiaanse staat grootaandeelhouder is in het bedrijf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.