nederland

OM-baas: vaker kroongetuigen inzetten bij strafzaken

Door Servaas van der Laan - 29 januari 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) wil vaker kroongetuigen als Peter la Serpe gaan inzetten bij grote strafzaken. Het OM is hierover in gesprek met minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Dat heeft het hoofd van het OM, Herman Bolhaar, dinsdagavond gezegd bij Pauw & Witteman.

Volgens Bolhaar heeft het succes van het Liquidatieproces laten zien hoe nuttig een kroongetuige kan zijn.

Zware jongens

‘Wil je de hele zware jongens in het criminele circuit aanpakken, dan heb je gewoon een kroongetuige nodig,’ zei Bolhaar. Het OM zal er in het vervolg dan ook zeker vaker gebruik van maken, zei de OM-baas.

Wel moet dit in proportie met de strafzaak staan. ‘We doen dit niet bij een winkeldiefstal,’ zei Bolhaar.

Liquidatieproces

Dinsdag deed de rechter uitspraak in het grootste strafproces uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Jesse Remmers, Mohammed Rasnabe en Siegfried Saez werden door de rechter tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Een tegenvaller was er ook voor het OM. Dino Soerel en Ali Akgun, tegen wie levenslang was geëist, werden grotendeels vrijgesproken. Zoals afgesproken werd kroongetuige La Serpe veroordeeld tot acht jaar cel. Omdat hij al tweederde heeft uitgezeten, werd hij dinsdag vrijgelaten. Vermoedelijk heeft hij 1,4 miljoen euro van het OM meegekregen, maar dat wilde Bolhaar niet bevestigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.