nederland

OM wil verdachten in zaak-grensrechter vasthouden

Door Shari Deira - 15 januari 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de verdachten die betrokken zouden zijn bij de ernstige mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen langer vasthouden. Woensdag staan drie van de zeven verdachten voor de raadkamer.

Er zitten momenteel nog zeven verdachten vast. Het gaat om zes jongens van vijftien en zestien jaar en een volwassene.

Onderzoek

De verdachten zijn spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. De meerderjarige verdachte is een vader. Het OM verdenkt nog een achtste jongen van betrokkenheid bij de mishandeling van Nieuwenhuizen maar hij is al eerder vrijgelaten.

Vier verdachten staan woensdag 23 januari voor de raadkamer. Het OM wil de groep langer vasthouden omdat het onderzoek nog niet is afgerond en vanwege ‘de geschokte rechtsorde’.

Trap

Voor het onderzoek moeten nog getuigen worden gehoord en bovendien is het sectierapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog niet klaar.

Een advocaat van een van de verdachte meldde zaterdag dat uit het sectierapport blijkt dat Nieuwenhuizen waarschijnlijk is overleden door een trap tegen zijn hoofd. Het rapport is echter nog niet definitief omdat ook een neuroloog onderzoek moet doen.

De rechtbank is van plan de zaak op 30 mei inhoudelijk te behandelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.