nederland

Opstelten: geweld tegen hulpverleners onaanvaardbaar

Door Jeroen Langelaar - 01 januari 2013

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) noemt het geweld tegen hulpverleners tijdens Oud & Nieuw ‘onaanvaardbaar’. Afgelopen nacht werden in totaal 74 hulpverleners belaagd.

‘Er zijn minder incidenten tegen hulpverleners dan vorig jaar, maar ik ben niet tevreden,’ zegt de VVD’er dinsdag. ‘Het aantal is nog steeds onaanvaardbaar.’

Gewelddadigheden

Het totaal aantal gewelddadigheden was afgelopen nacht ruim 8.000 tegen 8.500 vorig jaar, aldus Opstelten. De 74 belaagde hulpverleners waren er minder dan de 110 van vorig jaar. Vannacht zijn 61 mensen gearresteerd op verdenking van geweld tegen hulpverleners.

In totaal werden er 1.000 aanhoudingen gedaan wegens geweldplegingen, brandstichting en andere vergrijpen. ‘Wij pikken dit niet,’ zegt de minister. ‘We moeten keihard doorgaan om te zorgen dat oud en nieuw gewoon feest wordt.’

De jaarwisseling is zoals altijd uiterst onrustig verlopen. In de vier grote steden zijn veel arrestaties verricht vanwege inbraken en vechtpartijen. Ook vielen er gewonden door vuurwerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.