nederland

Oud & Nieuw: vernielingen, vechtpartijen en arrestaties

Door Jeroen Langelaar - 01 januari 2013

De jaarwisseling is zoals altijd uiterst onrustig verlopen. In de vier grote steden zijn veel arrestaties verricht vanwege inbraken en vechtpartijen. Ook vielen er gewonden door vuurwerk.

In Amsterdam moest de politie 270 keer uitrukken en ambulances 190 keer. Een persoon moest naar het ziekenhuis nadat een vuurwerkbom ontplofte in een woning. In de stad zijn 180 aanhoudingen verricht en gingen 118 containers in vlammen op.

‘Er waren een aantal inbraken, kleine vechtpartijen en aanhoudingen voor vernielingen en openbare dronkenschap,’ zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. ‘Ook hebben we twee illegale feesten beëindigd, waarvan we bij één de apparatuur in beslag namen.’

Hand kwijt

In Bunschoten raakte iemand zijn hand kwijt door het afsteken van vuurwerk en in Amersfoort kreeg een persoon een vuurpijl in het gezicht. Beiden zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. In Baarn heeft de politie verschillende mensen aangehouden in verband met een vechtpartij.

Bij een steekpartij in Den Haag in de nacht van maandag op dinsdag zijn meerdere personen gewond geraakt. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Kort na het incident in de Herman Costerstraat zijn drie verdachten aangehouden.

Gewonden

Ook vielen in de Hofstad rond de honderd gewonden door vuurwerk. Volgens de autoriteiten is er afgelopen nacht in Den Haag opvallend veel illegaal vuurwerk afgestoken. Desondanks spreken politiewoordvoerders, zoals gebruikelijk, van een ‘kalme jaarwisseling’.

In Rotterdam werden veel branden gesticht en waren er veel vechtpartijen. Twee mensen werden gearresteerd omdat zij in bezit waren van een doorgeladen vuurwapen. Volgens de politie van Rotterdam was het ‘aanmerkelijk minder rumoerig dan vorig jaar’.

Verder waren op veel plaatsen branden en vernieligen. Ook moest de ME worden ingezet omdat de brandweer werd gehinderd bij het blussen van een kerstbomenbrand. In Rotterdam zijn 116 arrestaties verricht.

Ernstig ongeluk

Bij een ernstig ongeval in het Friese dorp Raard, vlakbij Dokkum, zijn tijdens nieuwjaarsnacht zeventien gewonden gevallen, van wie er drie slecht aan toe zijn. Een 42-jarige vrouw reed in op een menigte die bij een vreugdevuur stond te kijken.

Volgens de politie was er geen sprake van opzet of alcoholgebruik van de bestuurster. Over de toedracht van het ongeluk kan nog niets worden gezegd. De groep waar de vrouw op inreed, stond te kijken naar een nieuwjaarsvuur op de Tange.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.