nederland

Parkeren in Nederland opnieuw flink duurder

Door Shari Deira - 23 januari 2013

Parkeren op straat en in de parkeergarage is dit jaar opnieuw een stuk duurder geworden. Vooral in steden met een historische binnenstad zijn automobilisten veel geld kwijt om hun auto te stallen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van centrumparkeren.nl naar de ontwikkeling van parkeertarieven in de vijftig grootste steden van Nederland.

Parkeren

Het hoogste parkeertarief voor parkeren op straat is dit jaar gestegen met 3,5 procent en in de parkeergarage zelfs met 12,5 procent. In de periode 2010 tot 2013 is het gemiddelde hoogste parkeertarief op straat gestegen met 21 procent. Het tarief in de parkeergarages steeg in diezelfde periode met 31 procent.

Van de Nederlandse steden is Amsterdam nog steeds de duurste stad om een auto neer te zetten. Parkeren in een garage kost daar 5,70 euro en op straat 5 euro. De hoofdstad wordt gevolgd door Utrecht met uurtarieven van 4,34 op straat en 4,25 in de garage.

Europa

Een auto neerzetten in een parkeergarage in Den Haag is dit jaar vele malen duurder geworden. Het hoogste tarief is 4 euro per uur, een stijging van 33 procent ten opzichte van vorig jaar. Parkeren in een garage in Rotterdam kost 3,75 euro per uur, een stijging van 25 procent.

Nederland blijft een van de duurste landen van Europa om te parkeren. In steden als Berlijn (3 euro), Parijs (3,60 euro) of Wenen (2 euro) is een uur parkeren goedkoper dan in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.