nederland

Politie door regelgeving laat met filmpje mishandeling

Door Shari Deira - 25 januari 2013

De politie kon het filmpje van de mishandeling in Eindhoven niet eerder naar buiten brengen vanwege afspraken, wachttijden en regels. Ook bij andere incidenten is dit het geval.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem tegenover De Telegraaf. Op 4 januari werd een 22-jarige man in Eindhoven mishandeld. De beelden werden pas deze week vrijgegeven.

Filmpje

‘Eerst diende er toestemming voor openbaarmaking te komen van het OM, daarna moest de politie de beelden bestuderen,’ zegt een woordvoerder van het OM.

Ook de beelden van de mishandeling van een 51-jarige man in september vorig jaar werden pas deze week getoond. Een filmpje van het incident was in november wel te zien bij de regionale omroep maar niet bij televisieprogramma Opsporing Verzocht vanwege een wachtlijst.

‘Naar andere media, die wellicht wel direct kunnen publiceren, mogen we niet in verband met afspraken over de opsporingsberichtgeving.’ Omdat het zo lang duurt voordat de beelden worden getoond, bestaat de kans dat een dader opnieuw toeslaat.

Rechter

‘Wij zouden vaak anders willen maar kunnen hier als lokaal parket niet op worden aangesproken. Dit is een landelijk vraagstuk.’

Donderdag werden de laatste vijf verdachten gearresteerd van de mishandeling in Eindhoven. op 4 januari De acht jongens moeten vrijdag voor het eerst voor de rechter komen. De rechter moet dan beslissen of zij langer moeten vastzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.