nederland

Prinses Máxima: enorme eer om koningin te worden

Door Arne Hankel - 30 januari 2013

Prinses Máxima heeft woensdag voor het eerst in het openbaar gereageerd op de abdicatie van koningin Beatrix en haar nieuwe rol na 30 april. ‘Het is een enorme eer m’n schoonmoeder op te volgen. Er wacht ons heel veel, maar heel leuk en voldoende werk,’ zei de prinses.

Máxima reageerde woensdag bij een congres in Amsterdam over wereldwijde voedselproblemen.

Echtgenote Koning

Formeel volgt Máxima haar schoonmoeder niet op. Willem-Alexander volgt Beatrix op 30 april op als staatshoofd. De aanduiding van Koningin betekent niet dat Máxima staatshoofd is of dezelfde bevoegdheden en verantwoordelijkheden als het staatshoofd heeft, maar dat zij de echtgenote van de Koning is.

Na het tekenen van de Akte van Abdicatie is de titel van de teruggetreden Koning Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. Haar aanspreektitel is dan Koninklijke Hoogheid.

Nieuwe titel

Vanaf hetzelfde moment wordt de nieuwe koning aangeduid met Zijne Majesteit de Koning. Zijn officiële titel is Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau. Zijn aanspreektitel is Majesteit.

Prinses Máxima wordt als echtgenote van de Koning aangeduid met Hare Majesteit de Koningin. Officieel luidt haar titel – net als die van de echtgenotes van de Koning Willem I, II en III – Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Haar aanspreektitel is Majesteit.

Prinses Catharina-Amalia wordt direct na de abdicatie Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.