nederland

Recherche ontkent vondst schilderijen in Roemenië

Door Servaas van der Laan - 25 januari 2013

De uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen schilderijen zijn nog altijd niet teruggevonden. Volgens de recherche zijn berichten over een eventuele vondst van de schilderijen in Roemenië ‘uit de duim gezogen’.

De Roemeense zender Antena 3 berichtte vrijdag dat twee van de zeven buitgemaakte schilderijen in Roemenië zouden zijn teruggevonden.

De recherche meldt vanuit Roemenië aan elsevier.nl dat die berichten nergens op zijn gebaseerd: ‘was het maar waar,’ luidde het commentaar van de onderzoekers. Ook de eerdere berichten over een mogelijke verbranding van de doeken doet de recherche af als ‘onzin’.

Verdachten

Een Nederlands team van de recherche is op dit moment in Roemenië om de drie opgepakte verdachten van de kunstroof te verhoren.

De drie Roemeense mannen werden begin deze week in een andere Roemeense zaak gearresteerd.

Op het spoor

De Nederlandse recherche was de kunstrovers al een tijd op het spoor. Volgens de politie zijn er naast de drie verdachten nog meer kunstrovers op vrije voeten.

De groep criminelen viel in oktober dit jaar het Rotterdamse museum binnen en roofde daar zeven kostbare werken uit de Triton-collectie.

Naderhand was er veel kritiek op de beveiliging van het museum, maar directeur Emily Ansenk spreekt die kritiek tegen. Volgens haar is de beveiliging in het museum ‘state of the art’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.