nederland

Rechtbank doet uitspraak in liquidatieproces Passage

Door Arne Hankel - 29 januari 2013

Het Amsterdamse liquidatieproces Passage beleeft dinsdag zijn hoogtepunt. De rechtbank doet dan uitspraak tegen de elf verdachten in de megazaak, die bijna vier jaar heeft gesleept.

Passage is het langstlopende strafproces uit de Nederlandse geschiedenis. Tegen zes van de elf verdachten heeft het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist.

Onderwerp van de zaak is een reeks liquidaties. Vijf daarvan zijn gepleegd in 1993, twee in respectievelijk 2005 en 2006.

Kroongetuige

De verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe hierover vormen het hart van het bewijs dat justitie tegen de verdachten heeft verzameld.

La Serpe heeft opgebiecht dat hij betrokken was bij een van die moorden. In ruil voor zijn verklaringen heeft justitie de strafeis in zijn zaak gehalveerd: acht in plaats van zestien jaar.

Nieuw leven

Daarnaast is La Serpe in de gelegenheid gesteld een nieuw leven te beginnen, waarin hij onvindbaar zal zijn voor de Passageverdachten. Problemen over deze afspraken hebben tot enorme vertraging van het proces geleid.

De grote vraag is of de rechtbank de verklaringen van La Serpe als bewijs zal accepteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.