nederland

RIVM: ruim duizend Nederlanders ziek door besmette zalm

Door Jeroen Langelaar - 07 januari 2013

Het afgelopen jaar zijn in Nederland 1.149 mensen ziek geworden van met salmonella besmette zalm. Vier van hen zijn overleden.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt.

Nieuwe meldingen

Het aantal besmettingen liep tegen het einde van het jaar al fors terug. In de laatste week van 2012 zijn nog vier nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die de voorbije periode besmet zijn geraakt door vervuilde zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk.

Consumenten die ziek zijn geworden, krijgen een schadevergoeding van Foppen.

Salmonella kan voorkomen in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, sommige zuivelproducten en in groente en fruit. Kinderen tot vijf jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden worden sneller ziek na een besmetting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.