nederland

Sneeuwgebied nadert, nog geen schaatsmarathon natuurijs

Door Arne Hankel - 14 januari 2013

Vanuit Engeland nadert een depressie die voor sneeuw gaat zorgen in ons land. De eerste sneeuw valt maandagavond in het westen en zuidwesten. In de loop van de nacht en dinsdagochtend trekt het sneeuwgebied oostwaarts.

Dat meldt Weerplaza maandag.

Sneeuwlaag

Vooral de zuidelijke helft van Nederland krijgt enkele uren met sneeuwval te maken. Alleen in het noorden valt weinig of niets. Op andere plaatsen ontstaat een laag sneeuw van 1 tot 5 centimeter, soms zelfs meer.

Tijdens de ochtendspits op dinsdag kan het extra druk worden op de wegen.

Marathon natuurijs

De kou heeft er nog niet voor gezorgd dat er maandag een eerste marathon op natuurijs kan worden gereden. Dat zal op z’n vroegst dinsdag gebeuren.

Maandag was het ijs nog niet dik genoeg. Noordlaren in Groningen kwam wel in de buurt, met een ijslaag van bijna 3 centimeter. In Gramsbergen en Haaksbergen (Overijssel) werd zo’n 2,5 centimeter ijs gemeten. In het Drentse Veenoord lag slechts 1 centimeter ijs.

Wegenwacht

De Wegenwacht heeft het maandagochtend druk vanwege de kou. ‘Het is drukker, maar het gaat zoals verwacht,’ zegt een woordvoerder van de ANWB. De hulpvragen komen uit het hele land.

De bond heeft vijftig wegenwachten meer ingezet dan normaal. Dat betekent dat er maandagochtend ruim driehonderd wegenwachten rondrijden. Die zijn vooral druk met dichtgevroren sloten, lege accu’s en vastgevroren handremmen.

Ochtendspits

Vooral automobilisten die een auto met accu ouder dan drie jaar hebben, lopen het risico op startproblemen. De ANWB Verkeerscentrale laat weten dat de spits niet drukker is dan normaal. Rond 7.45 uur stond er 120 kilometer file. Wel was er een aantal ongelukken gebeurd, maar die waren volgens de ANWB niet toe te schrijven aan de gladheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.