nederland

Toename radicale salafisten aan Duits-Nederlandse grens

Door Arne Hankel - 11 januari 2013

Het aantal radicale salafisten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen stijgt snel. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal radicale moslims, zeggen de autoriteiten.

Van de naar schatting duizend salafisten zou zeker 10 procent bereid zijn geweld te gebruiken, twintig van hen zouden momenteel in terreurkampen een opleiding krijgen.

Geweld

Onderzoekers betitelen honderd salafisten als ‘jihadisten die bereid zijn geweld te gebruiken’, schrijft de kant Die Welt vrijdag. De terreurdreiging blijft onveranderd groot. Duitsland en Duitse instellingen zijn potentiële doelwitten.

Tussen februari en november afgelopen jaar reisden volgens Duitse veiligheidsdiensten zeker twintig mannen naar Pakistan om daar door Al-Qa’ida getraind te worden. Mochten ze terugkeren in Duitsland moeten ze permanent in de gaten worden gehouden.

Haatpredikers

Veiligheidsdiensten houden twintig van de 850 moskeeën in de deelstaat extra in de gaten. Er zouden radicalen rondlopen die geweld willen gebruiken en ook haatpredikers.

Steden als Aken, Bonn, Keulen, Düsseldorf, Bochum, Wuppertal en Solingen gelden als machtsbasis van de salafisten. Vooral in steden met hoger onderwijs rekruteren de salafisten nieuwe aanhangers. De netwerken worden veelal aangestuurd vanuit landen als Egypte, Syrië en Jemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.