nederland

Tranen Beatrix bij bezoek aan Nederlanders Brunei

Door Arne Hankel - 22 januari 2013

Koningin Beatrix vocht tegen haar tranen toen ze de Nederlandse gemeenschap in Brunei toesprak. Vlak voor haar toespraak had de Koningin gesproken met Nederlandse ouders die kortgeleden hun 7-jarige dochter hadden verloren.

‘In al die jaren dat wij Nederlandse gemeenschappen in het buitenland hebben bezocht, is het nooit gebeurd dat op dat moment u allemaal in het hart getroffen bent door een tragedie,’ aldus de geëmotioneerde Koningin.

Verdronken

Ze had kort daarvoor gesproken met de ouders van een 7-jarig meisje dat bij de nieuwjaarsduik in zee is verdronken. ‘Dat u allemaal toch bent gekomen, waardeer ik zeer,’ voegde ze er met overslaande stem aan toe.

Ze drukte de driehonderd aanwezigen op het hart elkaar te blijven steunen. ‘Ik hoop dat u dat blijft doen. Het is ongelooflijk waardevol.’

Prins Friso

Voor de toehoorders was het duidelijk dat de emoties bij de Koningin zelf ook dicht onder de oppervlakte zitten, met zoon Friso die sinds februari vorig jaar in coma in het ziekenhuis ligt. Ook bij het aansluitende zingen van het Wilhelmus moest Beatrix moeite doen haar tranen niet de vrije loop te laten.

Ze was met prins Willem-Alexander en prinses Máxima onder de indruk van de betekenis van de Nederlanders voor het sultanaat, waar Shell al meer dan 80 jaar een belangrijke rol speelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.