nederland

Troonsafstand koningin Beatrix verwacht

Door Arne Hankel - 28 januari 2013

Koningin Beatrix houdt maandagavond om 19.00 uur een toespraak die wordt uitgezonden op radio en televisie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekendgemaakt.

Kringen rond het Hof bevestigen dat Beatrix haar troonsafstand gaat aankondigen. De troonswisseling zou op 30 april plaatshebben, meldt de NOS op basis van welingelichte bronnen.

Speculatie

De RVD zegt niks over de inhoud van de toespraak die eerder op de dag is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch.

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over de troonsafstand van koningin Beatrix. Donderdag wordt zij 75 jaar. Volgens velen zou zij dan afstand doen van de troon.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft bekendgemaakt na uitzending van de boodschap een reactie te zullen geven op de toespraak van koningin Beatrix.

Prins Friso

Het afgelopen jaar werd de Koninklijke Familie getroffen door een groot persoonlijk drama. Prins Friso kwam tijdens de skivakantie met de Koninklijke Familie terecht in een lawine. Sindsdien ligt hij in coma.

Omdat het Koninklijk Huis een jaar van verdriet kende door het ongeluk van prins Friso en werd vernederd door het schrappen van de rol die het staatshoofd speelt bij de formatie, riep weekblad Elsevier koningin Beatrix haar uit tot Nederlander van het Jaar.

Terugkijken

Op internet is de toespraak enige tijd na de uitzending terug te zien via de websites koninklijkhuis.nl en www.youtube.com/koninklijkhuis. De tekst van de toespraak van de Koningin wordt na de uitzending op de website koninklijkhuis.nl geplaatst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.