nederland

Van Uhm en Hirsch Ballin spreken op 4 en 5 mei

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2013

Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm zal dit jaar op 4 mei een lezing houden tijdens de dodenherdenkingsdienst op de Dam in Amsterdam. Een dag later zal voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) de 5-mei-lezing uitspreken.

Dat heeft het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei bekendgemaakt.

Van Uhm zei het ‘bijzonder’ te vinden om te mogen spreken tijdens de herdenkingsdienst: ‘Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor,’ zei Van Uhm.

Zijn zoon Dennis sneuvelde in 2008 in Afghanistan een dag nadat Van Uhm het bevel over de strijdkrachten had overgenomen.

Hirsch Ballin

Op Bevrijdingsdag zal Hirsch Ballin het woord nemen in de Domkerk in Utrecht. ‘4 mei staat voor de slachtoffers van oorlog, bezetting en vervolging, 5 mei voor de wederopbouw van de rechtsstaat,’ zei de huidige hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Ophef

Net als de afgelopen jaren, dreigt er ook dit jaar weer rumoer te ontstaan rond de sprekers. Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd op de keuze voor Hirsch Ballin voor een vrijheidslezing omdat onder zijn bewind cartoonist Gregorius Nekschot werd opgepakt wegens zijn religieuze spotprenten die beledigend zouden zijn voor moslims.

In de politiek en de samenleving werd boos gereageerd op de aanhouding omdat die tegen de vrijheid van meningsuiting in zou gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.