nederland

VVD en PvdA ruziën over maximumsnelheid ringwegen

Door Shari Deira - 16 januari 2013

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over de maximumsnelheid op de ringwegen bij Amsterdam en Rotterdam. VVD vindt dat het maximum op 100 kilometer per uur moet blijven, maar PvdA denkt daar anders over.

Volgens de PvdA kloppen de luchtmetingen niet waaruit blijkt dat harder rijden niet schadelijker is, meldt De Telegraaf woensdag.

Gezondheid

Minister Melanie Schulz van Haegen (VVD, Infrastructuur) verhoogde onlangs de maximumsnelheid op de A10 bij Amsterdam en A13 bij Rotterdam Overschie van 80 naar 100 kilometer per uur. Uit luchtmetingen blijkt dat dit geen gevaar vormt voor de gezondheid van omwonenden.

PvdA had aanvankelijk geen bezwaar tegen de hogere snelheid maar komt daar nu op terug, bericht de krant. De partij zal een motie van de ChristenUnie voor nieuwe metingen steunen. Nieuwe metingen zouden nodig zijn omdat de vorige meetmethodes niet geschikt zijn.

Model

Tweede Kamerlid Manon Fokke (PvdA) zegt dat de bestaande modellen voor rijkswegen zijn die in weilanden liggen. ‘Dan heb je ook nog metingen voor gemeentelijke wegen in de bebouwde kom. Ze voldoen in het geval van de A10 en A13 beide niet.’

Fokke wil een nieuw model dat geschikt is voor rijkswegen in drukke stedelijke gebieden. Volgens de VVD zijn de huidige twee modellen wel geschikt.

De PvdA zou zich voor het karretje hebben laten spannen van activisten. Verwacht wordt dat er een meerderheid komt voor de motie van de ChristenUnie. Naast PvdA zullen ook D66, GroenLinks, CDA en SP het voorstel steunen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.