nederland

Wethouder: oneerlijke schijnconstructie Polen

Door Shari Deira - 12 januari 2013

Nederlandse uitzendbureaus in Polen maken gebruik van een constructie om Poolse arbeiders goedkoper in de Nederlandse tuinbouw te laten werken. Hierdoor loopt de Nederlandse staat inkomsten mis en is sprake van oneerlijke concurrentie.

Dat zegt de Westlandse wethouder Arne Weverling (arbeidsmigratie) zaterdag.

Weverling zegt dat het gaat om een constructie die wettelijk gezien wel mag, maar die hij niet wenselijk vindt. De Nederlandse werknemer zou hierdoor van de arbeidsmarkt worden gedrukt.

Belasting

De uitzendbureaus betalen Poolse arbeidsmigraten naar de maatstaven van hun land. Ze krijgen dan rond de 500 euro per maand. Dat salaris wordt in Nederland bijgevuld met onkostenvergoeding van 1.000 euro, waar de Polen geen belasting over hoeven betalen.

Dat klopt echter niet. Bij terugkomst in Polen moeten de arbeidsmigranten alsnog belasting betalen over het bedrag, zegt Weverling.

Concurrentie

Uitzendbureaus kunnen hierdoor lagere tarieven rekenen, wat zorgt voor oneerlijke concurrentie. Weverling roept minister Lodewijk Asscher op (PvdA) van Sociale Zaken in Europees verband een einde te maken aan deze constructie.

‘Het gaat hier om een probleem dat ongetwijfeld ook in andere sectoren speelt en waar de landelijke overheid met een oplossing voor moet komen.’ De constructie zorgt volgens de wethouder voor kortetermijnwinst, maar ‘langetermijnellende’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.