nederland

Woonlasten blijven stijgen in grote gemeenten

Door Arne Hankel - 14 januari 2013

De woonlasten in de 35 grootste gemeenten van Nederland stijgen ook dit jaar. Woonlasten zoals rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb) stijgen met 2 procent. De stijging blijft wel onder het niveau van de inflatie die dit jaar 2,75 procent bedraagt.

Dat maakt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), een afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, bekend. Tussen 2002 en 2010 stegen de woonlasten vrijwel elk jaar juist harder dan de inflatie.

Hoogste woonlasten

Uit de inventarisatie van de onderzoekers blijkt dat van de 35 gemeenten Zaanstad de hoogste woonlasten heeft (785 euro) en Alkmaar de laagste met 545 euro per huishouden. In Den Bosch daalden de woonlasten het sterkst met 4,3 procent, terwijl ze in Deventer juist het meest toenamen (10 procent) voor meerpersoonshuishoudens.

Ook in Amersfoort, Haarlem en Sittard-Geleen stijgen de kosten flink.

Daling

Naast Den Bosch dalen de kosten ook in Amsterdam, Leeuwarden en Tilburg.

Gemiddeld betaalt de eigenaar van een huishouden met meerdere mensen, dit jaar zo’n 673 euro aan woonlasten. Dat is 13 euro meer dan in 2012. De ozb stijgt met 2,2 procent, de rioolheffing met 2,7 procent en de reinigingsheffing met 1,5 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.